Son on yılın en popüler dili şüphesiz Java. Popülerliğini gün geçtikte artıran Java, günümüzde Java8 sürümü ile kullanımda.
Java sadece bir programlama dili değil. Sahip olduğu tüm ekosistemi ile Java bir yazılım geliştirme platformu haline geldi. Java dili bu platformun sadece temel taşlarından bir tanesi. Bu platformun merkezinde Java uygulamalarını çalıştırmak için kullanılan Java Virtual Machine (JVM – Java Sanal Makina) bulunuyor.
Bana en çok sorulan soruların başında Java’ya nereden başlanması gerektiği sorusu geliyor. Java’ya nesneye yönelik programlamayı mümkün kılan Java dilini öğrenerek başlamak gerekir. Java platformunun en temelinde Java dili vardır. Sadece Java dilini anlayan ve kullanabilen tüm Java platformuna hükmedecek hale gelebilir.
Piyasada Java konulu birçok kitap bulunmakta. Bu kitaplardan Java dili öğrenilebilir. Ama bu tür öğrenim şekli herkesin harcı değil. En ufak bir soruda yardım alamadığınız taktirde, kitabı bir kenara koyma eğilimi gösterebilirsiniz. Bana soracak olursanız, en verimli öğrenim şekli şu komponentleri ihtiva etmelidir:
- En kolay öğrenim yöntemi görsel eğitimdir. Eğitmenin adım, adım yapılması gerekenleri göstermesi ve bu esnada teorik bilgileri de aktarması, öğrencinin birçok soruya doğrudan cevap bulmasını sağlayacaktır.
- Eğitmen öğrencinin sorularını eğitim esnasında hemen cevaplamalıdır. Öğrencinin öğrenmek istediği konuda ilerleyebilmesi için bu önemli bir gerekliliktir.
- Öğrencinin diğer öğrenciler tarafından sorulan sorulara ve eğitmen tarafından bu sorulara verilen cevaplara erişebileceği bir alan olmalıdır. Bu bilgi havuzu öğrencinin öğrendiklerini başka açılardan değerlendirmesini sağlayacaktır.
- Öğrenci eğitmenin direktifleri doğrultusunda öğrenilenleri pekiştirmek için alıştırmalar yapmalıdır.
- Öğrenci, öğrenilenleri kontrol etmek amacıyla eğitmen tarafından belli aralıklarla sınava tabi tutulmalıdır.
- Öğrenci kendi tayin ettiği hızda öğrenimini şekillendirmelidir. Her bireyin öğrenim hızı değişiktir. Bu sebepten dolayı öğrencileri gurup halinde bir sınıf bünyesinde eğitmeye çalışmak bazı öğrenciler için istenilen verimi vermez.
Buradan yola çıkarak bu komponentleri ihtiva eden ve Profesyonel Java ismini taşıyan bir sanal kurs hazırladım. Şimdi bu kursu, içeriğini ve sahip olduğu eğitim modelini size tanımak istiyorum.
Kursun İçeriği
Bu kursun birinci bölümü dört saatlik bir görsel eğitim setinden oluşuyor. Kursun içeriği şu şekilde:
Kursun tam içerik metnine bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. Kurs toplamda 76 birimden oluşuyor. Bu birimlerin 56 adedi 5-10 dakika uzunluğunda olup, temel Java bilgisi ihtiva eden videolardan oluşmaktadır. Örneğin aşağıda “Soyut Sınıf ve Metotlar” başlıklı birim yer almaktadır.
Her Sorunuzu Cevaplıyorum
Öğrenim sürecini olumlu etkileyen durumların başında, öğrencinin sorularına hemen cevap bulabilme imkanının olması gelmektedir. Profesyonel Java kursu boyunca aklınıza gelen her türlü soruyu bana yöneltebilirsiniz. Bu amaçla her öğrenim biriminde, sorunuzu bana yöneltebileceğiniz bir alan bulunmaktadır. Bunun bir örneğini aşağıda görmektesiniz. Hemen bu yazı ya da kurs hakkında bir soru sorarak, sistemin nasıl çalıştığını test edebilirsiniz. Bu soru girme formları kursun her birim sayfasında yer almaktadır.
[cma-questions cat=”179″ sort=”newest” form=”1″ ]
Her sorunuzu kısa bir sürede büyük bir zevkle cevaplayacağımdan emin olabilirsiniz.
Tüm Soru ve Cevaplara Ulaşabilirsiniz
Her kurs katılımcısının bana yönelttiği soruların cevaplarıyla birlikte merkezi bir yerde erişilebilir olmalarının, katılımcılara artı bir getirisinin olacağını düşündüm. Kurs boyunca sorulan tüm sorulara buradan erişebilirsiniz. Bu sorulardan bazılarını aşağıdaki resimde görmektesiniz.
Kurs Bünyesinde Yer Alan Alıştırmalar
Kurs bünyesinde görsel olarak öğrenilenleri pekiştirmek amacıyla beş değişik alıştırma bölümü hazırladım. Her alıştırma bölümü katılımcının öğrendiklerini uygulayabileceği bir alıştırma ihtiva etmektedir. Katılımcı daha önce öğrendiklerini sıradaki alıştırma bünyesinde koda dönüştürme fırsatı bulmaktadır. Katılımcı çözüm bölümünde kendi çözümünü benim sunduğum örnek çözüm ile kıyaslayabilmektedir. Aşağıda kursun ilk alıştırması ile çözümünü görmektesiniz.
Testler
Eğitimin ne kadar başarılı olduğunu ölçmek için testler yapılır. Ben de kurs boyunca öğrenim seviyesini ölçmek amacıyla dört adet test hazırladım. Bunun bir örneğini aşağıda görmektesiniz.
İstediğiniz Zaman Öğrenim
Okula, dershaneye, kursa gitmeden, hatta evden çıkmadan, bilgisayarınızdan, tabletiniz ya da cep telefonunuzdan istediğiniz zaman Profesyonel Java kursuna katılabilirsiniz. İnternet girişi ve HTML5 ya da Flash destekleyen bir web tarayıcısı kursu takip etmenizi mümkün kılacaktır. Kursa başlamak ya da kursu bitirmek için bir zaman sınırı bulunmamaktadır. Örneğin her akşam bir saatinizi ayırarak, kursu bir ya da iki haftalık bir zaman diliminde tamamlayabilirsiniz.
Kursu Bitirdikten Sonra
Bu kurs dört saatlik bir eğitim setidir. Kurs Java’nın temel dil özelliklerini ihtiva etmektedir. Kurs Java Collection yapılarının kullanımına kadar gelmekte ve List, Map ve Set yapılarını gösterdikten sonra son bulmaktadır. Tabi Java dili bu konularla son bulamaz.
Kursun ikinci, üçüncü ve belki de dördüncü bölümlerini, birinci bölümde kalınan yerden devam edecek şekilde yapılandıracağım. İkinci bölüm için hazırlıklarım devam ediyor. Kısa bir zaman sonra Profesyonel Java – 2. Bölüm eğitim setini beğeninize sunacağım. Bu konudaki eğitiminize birinci bölümde kaldığınız yerden devam edebileceksiniz.
Java Dilini Öğrendikten Sonra
Toplamda 20 saat olarak planladığım Profesyonel Java eğitim setleri Java dilinin kullanımına tüm yönleriyle ışık tutacak nitelikte olacak. Bu eğitim serisini tamamladıktan sonra kurumsal projelerde Java’nın nasıl kullanıldığını gösteren eğitim setleri hazırlamayı düşünüyorum. Bu eğitim setlerinin ana konusu Java EE, JSF, JPA, XML gibi konular olacak. Nihai amacım oluşturduğum görsel eğitim setleri ile Java platformunu ve kullanım biçimlerini sizlerle paylaşmak. Bu konudaki çalışmalarımı Pratik Programcı Yayınları bünyesinde takip edebilirsiniz.
EOF (Enf Of Fun)
Özcan Acar