Genç yazılımcı okurlarımdan gelen soruların başında nasıl usta yazılımcı olurum sorusu geliyor. Nasıl usta yazılımcı olunurmuş, kendimce açıklamaya çalışayım.
Usta bir yazılımcı olmanın tek bir yolu var: çok okumak, çok pratik yapmak, daha çok okumak ve daha çok pratik yapmak. Yazılımcı ustalaşmaya doğru yürüdüğünde, bunu hisseder, o zamana kadar oku ve pratik yap!
Ustalaşma süreci kendini tamamen yazılıma vermek anlamına gelmez. Bu süreci birçok kanaldan beslemek yerine, neden tek bir kanal açık tutulsun ki! Nitekim bir konuda ustalaşmak için insanın kendisini yan dallarda da geliştirmesi gerekiyor. Sadece bu şekilde birçok şey sentezlenerek, ustalık için gerekli kıvam yakalanabilir. Yazılımcı örneğin yan dal olarak elektronik ya da müzik ile uğraşmalı. Buradan aldığı impulslar daha iyi bir programcı olması için gerekli ilhamı yakalamasını sağlayacaktır. Zaten amaç daha iyi bir programcı olmak olmalı, usta yazılımcı diye bir şey yok! Gelinen her kademenin bir üst kademesi var, bunu çarptığımız duvarlarda zaten hissetmiyor muyuz? O yüzden nihayi usta statüsüne erişmek mümkün degil, sadece daha da iyi olma potansiyeli mevcut.
Peki usta olmak gerekli mi ki? Gözlemlediğim bir şey var: işinde çok iyi olanlar, genelde yaptıkları işi çok seven insanlar oluyor. İnsan yaptığı iş için zaman içinde heyecanını kaybedebilir. Bu durumda da o işte ustalaşma fikri absürdleşiyor, çünkü zevk almadığın bir işte usta olmuşsun, sana ne faydası var! Ekmek teknesi diyorsan, hayata o pencereden bakmaya devam et. Bu durumda zaten ustalaşmıyorsun, uzmanlaşıyorsun.
Ustalaşmanın mayası tutkudur. Ustalaşmak istiyorum diye yola düşmeden önce bu tutkuyu keşfetmek gerekir. Onu keşfetmek için kalbinizi dinleyin. En çok neyi yapmayı seviyorsanız, tutku onun içinde gizlidir. Onu keşfettikten sonra hedefleriniz sizi bulur.
O yüzden içinizden gelen sesi dinleyin ve zevk aldığınız işlere yönelin, bu programlama olmak zorunda değil.
EOF (End Of Fun)
Özcan Acar
Yorumlar
“Nasıl Usta Programcı Olunurmuş” için 5 yanıt
” çok okumak, çok pratik yapmak, daha çok okumak ve daha çok pratik yapmak.” herşeyi özetliyor. Çok güzel bir yazı, keyifle okudum. Teşekkür ediyorum.
Gerçekten Güzel yazı emeğinize sağlık. Şu yazının sonunda EOF u her defasında End of File zannediyorum her defasında parantezi okuyorum yazılarınızla o kadar konsantre oluyorum -ki programlamaya algım değişiyor herhalde. Teşekkürler 🙂
EOF 🙂
EOF (End Of File) 🙂
Okumak, pratik yapmak bide tutku… Bide insanı kod yazma ihtiyacı hissettirecek kadar iyi bir fikir de gerekli. Tutku belki oradan gelebilir.